неделя, 25 ноември 2012 г.

Терин от патешки дроб

Беше хубав уикенд. Един от малкото за последните няколко седмици. Бях почнала да забравям какво е да не мислиш за "сложни" неща и да се задълбочиш над екзистенциалния въпрос дали да отидеш на парна баня или да изпиеш един коктейл.



И рецептата днес ще е една такава  глезотия -  Терин от патешки дроб. Много любим, особено намазан върху препечена филийка.



Мислех да снимам, но и за това ме домързя. Мъглата, застлана над полето, допълнително допринесе за решението ми да игнорирам утрото и щастливо да се обърна на другата страна, омотавайки до безпомощност в пухената завивка.


Резервацията в последния момент ни осигури две отделни стаи без шорткът между тях, вместо  обичайния апартамент с разтегаем диван и допълнително легло.  Голям кеф! Не ми се наложи да гледам Diseny Channel  и да се чувствам като във военна палатка по време на тежка умиротворителна мисия.


Мартина не можа да осмисли подобен тип хотелско настаняване и притичваше по чорапи и пижама между двете стаи:) Мисля, че в тяхната бърлога войната набираше сила през цялото време, но това си беше изцяло техен проблем.


Сауната и горещият минерален басейн значително допринесоха за досваряването на мозъка ми и убийството на значителен брой невронни връзки,  до степен, в която реших, че мога да играя карти. В училище много го практикувах този спорт, но от тогава не ми бяха хрумвали подобни еретични мисли. Това разбира се е плод от изнудването на Ина, която в момента е в етапа на белота и размотаването в градинката до даскалото.


Имам известни съмнения, за това колко бързо ще превключа утре на работна вълна, но се опасявам, че няма да ми оставят възможност за избор и самосъжаление. Очертава се покъртителна лудница с кулминация в четвъртък.

 
Проверете ме към края на седмицата, за да видите дали съм успяла да оцелея. Ако не, то поне съм си прекарала страхотен последен уикенд:)


Терин от патешки дроб

500 - 600 г патешки дроб - обикновено купувам замразен клас А
100 мл коняк
100 мл портокалов сок
сол и черен пипер


Дробът се размразява, разчупва се на половина и с помощта на нож, внимателно се отстраняват кръвоносните съдове и ципите. Не го натрошавайте на дребно. На по- късен етап също ще имате възможност да го допочистите.
Накиснете парчетата дроб във вода с лед за около 2-3 часа. По този начин ще се отстрани остатъчната кръв.
Начупете  дроба на парчета. Предпочитам този вариант, вместо да го режа с нож, защото така успявам да извадя и най- фините вени.
Мариновайте в продължение на 4-5 часа в портокалов сок, коняк, сол и черен пипер.


Отцедете парчетата и поставете  в огнеупорни купички или керамична продълговата форма  за кекс. Притиснете леко, така че да не останат много празни места между парчетата. Посолете още малко и поръсете с черен пипер. Покрийте  с хартия за печене и  поставете в тава. Налейте вода в нея, така че да покрие формичките на 2/3.
Печете за около 30 - 40 минути на 130 градуса. На повърхността се отделя мазнина, която може да отстраните. Аз лично я оставям.
Печенето е най- сложното упражнение, от иначе простата рецепта. В случай, че температурата е много висока или термичната обработка е прекалено дълга, дробът ще се стопи и ще се отдели прекалено много мазнина.
Последните няколко пъти се "светнах", че използването на крок пот значително може да ми улесни живота. Слагам формата с дроба в съда на крок пота. Пълня с вода и включвам на II за около 1.5 часа.
Охладете една нощ в хладилника и сервирайте с препечен хляб.





 

10 коментара:

  1. С тези клонки вече ми лъха на празници. Харесва ми, макар че идея си нямам къде мога да намеря патешки дроб. Иначе бих се навила за Нова година нещо по-така да предложа.
    За снимките - ти си знаеш, за дечурлигата - също :))

    С пожелание за по-спокойно темпо и повече време за теб самата :)

    ОтговорИзтриване
  2. Феодорич, дроб може да намериш в Метро и Карфур. От време на време пускат в Кауфланд и по- големите Фантастико.

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни снимки, Лу! Възхищавам се на всичко, до което се докоснеш, придаваш му от твоята магия! А кадрите ти винаги говорят. :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дани! Дано наистина на вас да ви създава магично настроение, защото на мен напоследък хич не ми е:)

      Изтриване
  4. Руми, сауната и изборът на коктейл са наистина сложни въпроси :). Страхотен уикенд сте си направили. Понякога е толкова хубаво да имаш време (почти) само за теб :).
    Страхотни снимки и чудна рецепта, много обичам патешки дроб :)
    Поздрави и дано седмицата ти да не е толков лудешка, колкото очакваш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, за съжаление седмицата беше вЧЕПетляващо идиотска:) Но пък хубавото е, че уикенда идва така или иначе пак:)

      Изтриване
  5. Руми страхотни снимки и изглежда хубаво сте отдъхна ли :) Терина изглежда зашеметяващо! И снимките ти са толкова красиви и в едни такива меки и пастелни цветове ... разкош!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иве, благодаря ти! Да живеят екшъните, че напоследък и за фотография едвам намирам време...

      Изтриване
  6. Once you have identified your ideal customer, their
    needs, and presented your USP in your marketing campaign, your company
    needs to live it. International chains such as Mc -
    Donalds, Dominos, Pizza Hut, Pizza Express, Wimpy and TGIF have a
    good strong chain all over Gurgaon. Gurgaon is famous for its hospitality and when it's time to party Gurgaon have lots of bar in the city to enjoy.

    Here is my website :: check this out

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...